Cukier ma negatywny wpływ na struktury białkowe:
Regularne spożycie posiłków bogatych w cukier ma niekorzystny wpływ na gospodarkę insulinową organizmu, prowadzić może do zaburzeń i podniesienia zawartości glukozy we krwi do poziomu znacznie przewyższającego normę. Podwyższony poziom cukru natomiast, wspomaga proces glikacji białek, czyli powoduje zmiany w ich strukturze i funkcjonowaniu, co prowadzi do ich degeneracji. Efekty tego doskonale da się zauważyć na powierzchni skóry, której pogorszeniu ulega jej elastyczność oraz jędrność, uwidaczniają się zmarszczki, przybywa pryszczy, pojawiają się zaskórniki, włosy i paznokcie stają się słabsze.
Rozwój wolnych rodników, a poziom cukru:
Wolne rodniki to małe atomy tlenowe posiadające na swojej orbicie nieparowany elektron, który dąży do sparowania z inną cząsteczką. Są one bardzo aktywne i utleniają kazdy związek, z którym mają kontakt. W organizmie ludzkim przyspieszają proces starzenia. Ludzie, których dieta bogata jest w słodycze z reguły spożywają zbyt małe ilości owoców i warzyw, które są naturalnym i największym źródłem antyoksydantów, czyli niczego innego jak przeciwutleniaczy, to one mają za zadanie walczyć z rozwojem utleniaczy. W ten oto sposób, osoby spożywające posiłki bogate w cukier wyrządzają sobie podwójną krzywde:
- przyspieszają i ułatwiają proces przyłączania się glukozy do białek, nazywany glikacją.
- narażają komórki na działanie wolnych rodników i pozbawiając je skutecznej ochrony.
Cukier dodaje nam lat:
Wiek osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi jest z reguły zawyżany. Potwierdzają to wielokrotne badania i doświadczenia prowadzone przez naukowców specjalizujących się w dziedzinie żywienia.
Słodkości- za czy przeciw?
Wielokrotne kampanie, akcje i regulacje prawne, chociażby prowadzące do wyeliminowania słodyczy ze sklepików szkolnych dowodzą, że cukier nie jest naszym sprzymierzeńcem. Sporadyczne ilości w spożywaniu słodyczy nie wyrządzą nam krzywdy, lecz systematyczne spożywanie cukru w ilościach przewyższających normy przyniesie nam tylko negatywne skutki i efekty.